Wat is een klauwteen?

Een klauwteen is een sterke afwijking van de teen. Een vervelende aandoening die alle tenen kan treffen, behalve de grote teen. Er zijn verschillende oorzaken van klauwtenen, waarover verderop meer. Ook de eerste stap naar een (podotherapeutische) oplossing komt hieronder aan bod. Eerst even iets meer over klauwtenen.

Klauwteen en het verschil met een hamerteen

Eerst is het goed om het teenkootje onder de loep te nemen. Het kootje bestaat uit twee gewrichten. Bij een klauwteen wijken beide gewrichten af. Daarin verschilt een klauwteen van een hamerteen, waarbij alleen het eerste gewricht afwijkt. Doordat bij een klauwteen beide gewrichten opbollen, hangt de teen als het ware in de lucht, waarbij alleen het topje van de teen de grond raakt. Een klauwteen staat dus hoger en vraagt om meer teenruimte en een hoger opgebouwde schoen. Komen we zo op terug.

Klachten en bijkomende klachten van klauwtenen

De klachten van klauwtenen kunnen in hevigheid verschillen. Als er nauwelijks beweging in de gewrichten zit dan kunt u lopen als zeer pijnlijk ervaren. Soms hebben mensen een klauwteen die nog relatief flexibel is. Dat is over het algemeen minder pijnlijk dan verstijfde tenen. 

En toch, ook als een klauwteen nog redelijk flexibel is, zorgt deze nog steeds voor ongemak. Door de wrijving tussen de teen en de schoen kunnen drukplekken ontstaan die leiden tot likdoorns of wondjes.  

Mogelijke oorzaken van een klauwteen

Waardoor u een klauwteen heeft is (op afstand) moeilijk te bepalen. Het kan genetisch bepaald zijn, maar ook diabetes of artrose is mogelijk een aanleiding. Ook deze factoren kunnen een trigger zijn:

En wat zéker niet mag worden onderschat is: 

De rol van de schoen. 

Laat dat nou ons vakgebied zijn. 

JS schoenen denkt mee

JS schoenen heeft al vaak mensen over de winkelvloer gehad die kampen met klauwtenen. De klacht kan per persoon verschillen, maar feit is wel dat een klauwteen altijd een opbollende stand heeft. Dus eerst moeten we kijken of uw schoen voldoende teenruimte biedt. Er zijn een aantal schoenmerken die over het algemeen geschikt zijn als u last heeft van klauwtenen.

Durea Flex

Het merk Durea heeft de zogenaamde Flex-lijn. Durea is een zeer stevige schoen, maar het flexibele leer is vriendelijk voor klauwtenen.

Bekijk onze Durea Flex-lijn

Xsensible Stretchwalker

Ook Xsensible – en zeker de Xsensible Stretchwalker met haar 100% stretchleer – kan serieus verlichting van uw klachten geven.

Bekijk onze Xsensible Stretchwalkers

De podotherapeut helpt bij klauwtenen

Natuurlijk is het eerst verstandig om uw voetklachten door een professional te laten bekijken en beoordelen. Daarom vindt u in onze winkel ook een praktijk van Voetencentrum Wender. In deze praktijk helpt een ervaren podotherapeut u verder. Dit is de eerste stap op weg naar de beste oplossing voor uw klauwteen.  

Zo’n oplossing is bijvoorbeeld een op maat gemaakte steunzool. Deze corrigeert uw tenen en geeft ze meer rust. De tenen worden dan uit hun verkrampte houding gehaald. En soms kunnen hulpstukjes tussen de tenen ook een deel van de oplossing zijn. Hoe dan ook, alles begint met een afspraak. 

Als u in het aanmeldformulier ‘Podotherapie Gaanderen’ invult bij uw voorkeursvestiging.

Tot snel in onze winkel!

Afspraak inplannen met Wender