Wat is een hamerteen?

Een hamerteen is een teen met een afwijking. Bij een hamerteen staan de kootjes in de teen bol waardoor de teen krom gaat staan. Deze vervelende aandoening kan bij alle tenen ontstaan, behalve bij de grote teen.

Hamerteen en het verschil met een klauwteen

Eerst is het goed om te weten dat een teenkootje uit twee gewrichten bestaat. Bij een hamerteen wijkt het eerste gewricht af. Dit gewricht buigt naar de grond. De teen ‘hamert’ op de grond, zeggen we dan. Daarmee verschilt een hamerteen van een klauwteen. Bij een klauwteen wijken beide gewrichten in het teenkootje af, waardoor een klauwteen als het ware in de lucht hangt. Alleen nog het topje van de teen raakt dan de grond.

Klachten en bijkomende klachten van hamertenen 

De mate waarin iemand last heeft van hamertenen verschilt enorm. Als een teen zeer stijf is dan zit er nauwelijks beweging in de gewrichten. En dat wordt pijnlijk merkbaar tijdens het lopen en bij het bewegen van uw tenen. 

Soms hebben mensen een hamerteen die nog relatief flexibel is. Dat is over het algemeen minder pijnlijk dan de verstijfde tenen. Desondanks zorgt de afwijkende stand van uw teen nog steeds voor ongemak. Want door wrijving tussen de teen en de schoen kunnen drukplekken ontstaan die leiden tot likdoorns. Of soms zelfs tot hardnekkige wondjes. 

Mogelijke oorzaken van een hamerteen 

Waardoor u een hamerteen heeft is (op afstand) moeilijk te bepalen. Er zijn namelijk verschillende oorzaken. Het kan genetisch bepaald zijn, maar ook artrose of diabetes kan een trigger zijn. Verder zijn veelvoorkomende oorzaken:

En wat mensen soms over het hoofd zien óf onderschatten is: 

De rol van de schoen. 

En dat is óns ding. 

JS schoenen denkt mee

JS schoenen is bekend met deze voetklacht die best vaak voorkomt. Zoals gezegd heeft een hamerteen een opbollende stand en dat vraagt dus om meer teenruimte. Dat is alvast een belangrijke voorwaarde waaraan uw schoen moet voldoen.  Maar natuurlijk is alles maatwerk. Ons advies wordt op úw persoonlijke situatie afgestemd. Toch willen we u alvast laten zien welke schoenen over het algemeen geschikt zijn als u kampt met hamertenen.

Durea Flex

Het merk Durea heeft de zogenaamde Flex-lijn. Durea is een zeer stevige schoen, maar het flexibele leer is vriendelijk voor hamertenen. 

Bekijk onze Durea Flex-lijn

Xsensible Stretchwalker

Ook Xsensible – en zeker de Xsensible Stretchwalker met haar 100% stretchleer – kan serieus verlichting van uw klachten geven.

Bekijk onze Xsensible Stretchwalkers

De podotherapeut helpt bij hamertenen

Natuurlijk is het eerst verstandig om een glasheldere analyse te maken van uw voetklachten. En dat komt goed uit. In onze winkel vindt u namelijk ook een praktijk van Voetencentrum Wender. Deze gerenommeerde podotherapeut is dé specialist om u te helpen met uw hamerteen. 

Zo kan een op maat gemaakte steunzool uw tenen corrigeren en meer rust geven. Ze worden dan uit hun verkrampte houding gehaald. En soms kunnen hulpstukjes tussen de tenen ook een deel van de oplossing zijn. Hoe dan ook, alles begint met een afspraak.

Als u in het aanmeldformulier ‘Podotherapie Gaanderen’ invult bij uw voorkeursvestiging.

Tot snel in onze winkel!

Afspraak inplannen met Wender