Wat is een hallux valgus?

Een hallux valgus is een grote teen die scheef staat. Dat is de letterlijke vertaling. De grote teen staat scheef in de richting van de andere tenen. Hierdoor ontstaat er een knobbel aan de grote teen — wat al hinderlijk genoeg is — maar ook de andere tenen kunnen in verdrukking raken. En misschien zelfs een afwijkende stand aannemen. Een hallux valgus komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Hoe ontstaat een hallux valgus?

Een hallux valgus is in veel gevallen erfelijk. Ook kan het een gevolg zijn van een voetafwijking die bijvoorbeeld ontstaan is door reuma of verzwakte voetspieren. Een hallux valgus kan dus ook veroorzaakt worden door een ander lichamelijk probleem. Stel, u heeft bijvoorbeeld een te korte achillespees. Dan kan het zijn dat uw voet anders beweegt of afwikkelt tijdens het lopen. Hierdoor ontstaat er meer druk op uw grote teen, waardoor na verloop van tijd een hallux valgus ontstaat.

Welke klachten ervaart u met een hallux valgus?

De oorzaak kan dus uit verschillende hoeken komen. De klachten zijn over het algemeen gelijk. Dat wil zeggen:

  • Pijn bij het dragen van schoenen. Natuurlijk vooral op de plek van de hallux valgus (de knobbel aan de grote teen), maar de pijn kan doorstralen naar uw hele voet of voorvoet;
  • Pijn na een actieve dag;
  • De knobbel kan warm en rood worden. Dan is er wellicht sprake van een slijmbeursontsteking in het groteteengewricht;
  • Pijnlijke tweede en derde teen door verdrukking van de grote teen;
  • Eeltplekken onder de grote teen en de voorvoet. Dat komt door de verhoogde druk onder de voorvoet.  

Hallux valgus is hardnekkig en wordt in de meeste gevallen steeds iets erger. De scheefstand kan operatief worden verholpen, maar dat is vooral aan uw huisarts om te bepalen.

In veel gevallen zal de huisarts u wijzen op een laagdrempeliger alternatief. Dat begint bij de podotherapeut. Die onderzoekt uw voeten, uw looppatroon en meet de drukverdeling onder uw voeten.

Op basis van die gegevens kan de podotherapeut passende maatregelen nemen voor uw hallux valgus. Denk bijvoorbeeld aan een podotherapeutische steunzool in combinatie met de juiste, stevige schoen. Misschien heeft u nét wat meer nodig. In dat geval kan een orthopedische schoen uitkomst bieden. Op elk scenario zijn wij van JS schoenen ingericht.

Eén-tweetje: Wender + JS schoenen

U profiteert bij ons van de kennis en kundigheid van Voetencentrum Wender. Zij hebben een podotherapeutische praktijk in onze winkel in Gaanderen. Hier doen zij het onderzoek zoals hierboven beschreven. Vervolgens maken we voor u een handig één-tweetje. Dat wil zeggen: 

  1. Wender onderzoekt uw klachten en helpt u indien nodig aan een podotherapeutische steunzool; 
  2. De vakmensen van JS schoenen zorgen vervolgens voor een schoen met de juiste breedtemaat en stevigheid.

We meten de volledige balbreedte van uw voet. Dan weten we al gauw welk merk voor u het meest geschikt is. Daarbij letten we ook op details, door bijvoorbeeld te zorgen dat uw nieuwe schoen géén stiksel heeft op de plek waar de knobbel zit.

Plan een afspraak met Wender

Voetmax Orthopedie

Ook als blijkt dat er meer nodig is — zoals een (semi) orthopedische schoen — dan helpen wij u. JS schoenen werkt al lange tijd samen met orthopedisch schoentechnicus Harold Koster. Hij is van Voetmax Orthopedie. Elke laatste vrijdag van de maand is Harold te vinden in de behandelkamer in onze winkel. Voor een afspraak belt u hem op 088-4547799.

Vrijblijvend inloopspreekuur

Weet u (nog) niet zeker of u een hallux valgus heeft? Of heeft u klachten die niet helemaal overeenkomen met wat u hierboven gelezen heeft? Geen probleem. Elke maand heeft Wender bij ons een gratis inloopspreekuur. Hier krijgt u een algehele voetcheck. Daarna bent u al een stuk wijzer.

Bel ons op 0315 323 839 en informeer naar het eerstvolgende inloopspreekuur.

Contact met ons